NASCAR Race Weekend Central
(Photo: Zach Catanzareti)

Pocono Raceway Announces Same-Day NASCAR Qualifying, Race Format

Add Pocono Raceway to the list of 2017 NASCAR experiments. Its July race is moving to a single-day format, making the event more cost efficient for both teams and spectators alike.

The 2.5-mile, triangular track announced Monday they’ll hold Monster Energy NASCAR Cup Series qualifying as well as the race Sunday for their second race weekend of the summer from July 28-30. The Friday of that weekend will now be a “FanFest” event for Cup drivers while only practice will be held for the cars that Saturday.

The racetrack sent out a tweet confirming the move for the Cup Series. The ARCA race for that weekend will run Friday while the Camping World Truck Series event remains on Saturday afternoon.

https://twitter.com/poconoraceway/status/833737601538465793/photo/1

The Tricky Triangle’s first race weekend, from June 9-11, will have a more traditional weekend schedule, with MENCS qualifying on Friday afternoon and the race taking place on Sunday.

Kurt Busch won the first race of the summer last season at Pocono while rookie Chris Buescher pulled the upset in the July event. Pocono remains one of the last independently-owned tracks in NASCAR along with Indianapolis and the Monster Mile in Dover.

Sign up for the Frontstretch Newsletter
I agree to have my personal information transfered to AWeber ( more information )
A daily email update (Monday through Friday) providing racing news, commentary, features, and information from Frontstretch.com
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

About Davey Segal

Avatar
Davey joined the site prior to the 2017 season and currently serves as a multimedia editor and reporter. He authors the bi-weekly column "Fire on Fridays" and spearheads Frontstretchs video content. He's covered the ARCA Menards Series East and West extensively for NASCAR.com and currently serves as a production assistant for NBC Sports Washington.

4 comments

  1. Avatar

    Do the fans have to leave the stands after qualifying so the track can sell two tickets for the day? Like a day-day doubleheader?

  2. Avatar

    That’s a neat idea. Friday is a fan driver day then everything on track is Saturday. I know if I was camping I wouldn’t be rolling in Thursday night. It’d be a Friday night arrival for me.

  3. Avatar

    No brainer & they [Nascar, as well as Indycar & perhaps even F1] need to do MUCH more to modernize their race weekend schedules. For starters, Nascar needs to quit with the bloated & useless 3 – 1 hour or longer practices. Cut them to 3 at 20 minutes! They need to steal more ideas from V8 Supercar. Nascar’s “charter” system is a version of V8SC’s “REC” (racing entitlement certificate) program, which began in ’99. Nascar’s moronic “stages” are a sophomoric twist on V8SC’s “super-sprint” format, where by the main series typically runs TWO, sometimes THREE individual points races per weekend. And, including all undercard series, they run over TWENTY RACES in per weekend.
    Take a look at this America, & realize how devoid of value Nascar weekends really are & why it is easy to drop them like a bad habit. Clipsal 500 schedule, Adelaide, March 02 – 05: Thursday
    08:05 – 08:25 Improved Production – Practice, 20 mins
    08:40 – 09:00 Aussie Racing Cars – Practice, 20 mins
    09:15 – 09:55 Dunlop Series – Practice 1, 40 mins
    10:10 – 10:30 Touring Car Masters – Practice 1, 20 mins
    10:45 – 11:05 Australian GT – Practice 1, 20 mins
    11:20 – 11:40 Improved Production – Qualifying, 20 mins
    11:55 – 12:15 Stadium Trucks – Practice/Qualifying, 20 mins
    12:30 – 12:50 Porsche Cup- Practice 1, 20 mins
    13:05 – 13:25 Touring Car Masters – Practice 2, 20 mins
    13:40 – 14:00 Australian GT – Practice 2, 20 mins
    14:15 – 14:45 Dunlop Series – Practice 2, 30 mins
    15:00 – 15:20 Aussie Racing Cars – Qualifying, 20 mins
    15:35 – 15:55 Porsche Cup – Practice 2, 20 mins
    16:10 – 16:30 Touring Car Masters – Qualifying, 20 mins
    16:45 – 17:05 Australian GT – Qualifying, 20 mins
    17:20 – 17:35 Improved Production – RACE 1, 7 laps
    17:50 – 18:05 Aussie Racing Cars – RACE 1, 7 laps
    18:20 – 18:40 Stadium Trucks – RACE 1, 8 laps
    Friday
    08:30 – 08:50 Porsche Cup – Qualifying 1, 20 mins
    09:05 – 09:25 Improved Production – RACE 2, 7 laps
    09:40 – 10:20 V8 Supercar – Practice 1, 40 mins
    10:35 – 11:15 Australian GT – RACE 1, 40 mins
    11:30 – 12:10 V8 Supercar – Practice 2, 40 mins
    12:45 – 13:05 Stadium Trucks – RACE 2, 8 laps
    13:20 – 13:40 Dunlop Series – Qualifying, 20 mins
    13:55 – 14:15 Touring Car Masters – RACE 1, 12 laps
    14:30 – 14:50 V8 Supercar – Qualifying, 20 mins
    15:05 – 15:35 Porsche Cup – RACE 1, 20 laps
    15:50 – 16:10 Aussie Racing Cars – RACE 2, 11 laps
    16:25 – 16:55 Dunlop Series – RACE 1, 19 laps
    Saturday
    08:00 – 08:20 Improved Production – RACE 3, 7 laps
    08:35 – 08:55 Aussie Racing Cars – RACE 3, 11 laps
    09:10 – 09:50 Australian GT – RACE 2, 40 mins
    10:05 – 10:25 V8 Supercar – Practice 3, 20 mins
    10:40 – 11:00 Touring Car Masters – RACE 2, 12 laps
    11:15 – 11:45 Dunlop Series – RACE 2, 19 laps
    12:00 – 12:30 V8 Supercar – Top 10 Shootout, 1 laps
    13:30 – 13:50 Stadium Trucks – RACE 3, 8 laps
    14:05 – 14:35 Porsche Cup – RACE 2, 20 laps
    15:20 – 17:20 V8 Supercar – RACE 1 – 250kms, 78 laps
    Sunday
    08:45 – 09:05 Aussie Racing Cars – RACE 4, 7 laps
    09:20 – 09:40 V8 Supercar ARMOR ALL – Qualifying, 20 mins
    09:55 – 10:35 Australian GT – RACE 3, 40 mins
    10:50 – 11:10 Touring Car Masters – RACE 3, 12 laps
    11:25 – 11:55 Dunlop Series – RACE 3, 19 laps
    12:10 – 12:40 V8 Supercar – Top 10 Shootout, 1 laps
    13:30 – 14:00 Porsche Cup – RACE 3, 20 laps
    14:15 – 14:35 Stadium Trucks – RACE 4, 8 laps
    15:20 – 17:20 V8 Supercar – RACE 2 – 250kms, 78 laps

  4. Avatar

    This is great except for one thing. What track has had numerous races moved to Monday or shortened/delayed/interrupted to some extent because of bad weather? This one. It is the poster child for the stupidity of scheduling the start of races after 3 p.m. (3 in NASCAR means closer to 3:30) in the East at tracks without lights. Anything more than drizzle or a brief shower during the race will almost guarantee a Monday race or one those riveting hope we get to the “official” lap affairs.